Teaterglad barrikadestormer

Maoistene skjelte henne ut fordi hun mente studentene burde snakke mer med hverandre. Men det skremte ikke stortingsrepresentant Marit Nybakk fra å bli det første kvinnelige medlem av Det akademiske kollegium noensinne.

1. september 1974: 27 år gamle Marit Nybakk stod og trippet utenfor tradisjonsrike Gamle Festsal. Innenfor døren, i en tettpakket sal, satt flere hundre nye studenter ved Universitetet i Oslo. Nybakk, som var iført lang, sort kappe, tittet spørrende på vakten. Han gjorde tegn til at hun skulle gå inn. Immatrikuleringsseremonien skulle begynne.
– Jeg var vettskremt før jeg gikk inn. Men da jeg kom opp på talerstolen var jeg ikke nervøs lenger, sier Marit Nybakk 25 år etter at hun for første gang immatrikulerte nye studenter. I 1974 ble hun – med stor presseoppmerksomhet – medlem av Det akademiske kollegium som første kvinne noensinne.
– Universitas trykket immatrikuleringstalen min. Jeg la vekt på at man kunne bli veldig ensom på Blindern, og at det derfor var viktig å engasjere seg og snakke med hverandre. Da rykket maoistene hardt ut i veggaviser og på løpesedler, for det å snakke med hverandre ville ikke styrke revolusjonen.
Men det brydde ikke Marit Nybakk seg om. Hun var allerede en veteran i studentpolitikken, med lang fartstid fra AUF-Stud, Studenttinget og Sosialistisk offensiv. I tillegg rakk hun å være leder i Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond i fire år. Og attpåtil komme langt på engelsk hovedfag.
– Jeg tok mellomfag i engelsk og fransk og grunnfag i statsvitenskap. Jeg begynte på engelsk hovedfag, der jeg jobbet med engelsk teater og språksosiologi. Det var veldig spennende, men det ble etter hvert veldig mye politikk.
Så moro syntes Nybakk engelskfaget var at hun med jevne mellomrom dro til London og gikk på teater tre ganger om dagen i en hel uke.
– Jeg likte å studere, likte arbeidsformen. Som stortingsrepresentant må man jobbe veldig selvstendig. Det lærte jeg som student.
– Du angrer ikke på at du ikke fullførte hovedfaget?
– Jeg burde absolutt tatt hovedfag. Men hvis jeg skulle gått tilbake i dag og tatt hovedfag ville det nok blitt statsvitenskap. Jeg kunne også fullført engelsk med vekt på politikk. Kanskje jeg gjør det en dag.

AV KÅRE BULIE