Usett film fra sør
Forviklinger og erotikk fra Mexico, mytiske fortellinger fra Niger-vassdraget og melodrama fra Hong Kong skal erstatte muskuløse machohelter og deilige dåser fra Hollywood når festivalen Film fra Sør starter på torsdag. Før festivalen slutter fredag 18. oktober kan publikum velge mellom 30 langfilmer, dokumentar- og kortfilmer fra Asia, Afrika og Latin-Amerika.
Film fra Sør startet for fem år siden på Blindern av folk som mente ikke-vestlige innslag manglet på norske filmlerreter. I 1995 vurderte Statens Filmtilsyn 205 filmer, bare seks av dem kom fra land i Asia, Latin-Amerika og Afrika. Siden starten i 91 har festivalen vokst, i år foregår den på Soria Moria Kulturslott på Torshov. Filmer vises også på Klingenberg kino, Blindern Filmklubb og Parkteateret.
Det kommer ikke bare filmer fra sør, det kommer også gjester fra sør. Tre dokumentarfilm-skapere fra Sør-Amerika, en kvinnelig iransk filmskaper og en produsent fra Zimbabwe skal presentere sine filmer og diskutere med publikum.

MR


Si det med sitater
Fra Aventura forlag kommer Sitater fra bøkenes verden. Dette er en ABC for Erasmus Montanus-intellektuelle som ikke orker å lese så mye. Istedenfor å Henge over bøker og glemme livet (Grundtvig) gir denne boka deg muligheten til å virke litterær uten for mye arbeid. Tross alt: Kreativitet er å stjele med talent (E. Pedersen) og dessuten er det en sannhet at Nest etter opphavsmannen til en god setning, kommer den som siterer den først (R. S. Petersen). Blir tyveriet avslørt så si(ter) at det var du som kom først: Daglig avslører jeg klassikere som plagiatorer av mine tanker(H. Wiesner).

XXX


Russiske godbiter
Undertrykkelse har til tider fått geniale konsekvenser. Få har gitt mer ettertrykkelige litterære vitnesbyrd om dette enn de russiske forfattere og diktere. Tidsskriftet for kultur og samfunnsspørsmål, Ergo, har dristet seg til et nummer som tar tak i noen av russisk litteraturs største bidragsytere i nyere tid. Og da i hovedsak samfunnssatirikeren Mikhail Bulkakov og sjelekirurgen Fjodor Dostojevskij.
Bulgakov, som måtte kjempe hardt mot den russiske sensuren, er mest kjent for sin absurde samfunnssatire i Skjebnesvangre egg. Ergo tar heller med seg utdrag av hans kortroman Hundehjertet fra 1925, som også harselerer over Sovjetveldets totalitære kvelertak på vitenskapen. Mest interessant i dette nummeret er imidlertid Geir Kjetsaas bakgrunnsbehandling av Dostojevskijs hyperambisiøse prosjekt Idioten. Romanen hvor Dostojevskij forsøkte å portrettere det absolutt gode mennesket, hvor han forsøkte å gi en tegning av det gode i seg selv. Kjetsaas artikkel kan med fordel leses som veiledning til Fyrst Mysjkins medlidenhet, før man drar på Oslo Nye Teaters maratonoppsetning av Idioten. Ergo: snadder for de med interesse for det russiske.

SDN


Månegudinnenes dans
«En styrkende eliksir for sjelen.» Slik beskriver den svensk-amerikanske koreografen Victoria Victoré sin egen forestilling Selene, medianata som settes opp på Black Box’ Lille scene 9.-11. oktober. Der får du se Selene, bærer av fullmånen, danse hånd i hånd med nymånens Artemis og den avtagende Hekate til musikk av Debussy. Moderne dans, miming, eurytmi, poesi, yoga og buto er alle viktige ingredienser i denne audio-visuelle styrkedrikken.

AB